Sunspots

 

                           

Sunspot 1075 Sunspot 1059

2010-02-29

Even scheen de zon vandaag, snel de mobiele kijker naar buiten en op de zon gericht. Helaas heb ik mijn projectieschermpje meeverkocht met Vixen Polaris 80-L. Snel een deksel van een schoenendoos gepakt en de Zon er op geprojecteerd. En jawel hoor, een groep zonnevlekken en één vrijstaande zonnevlek. Terwijl de wolken de zon weer bedekte heb ik een wit A-4 tje op de dekstel geplakt.
Toen de Zon zich nog een keer liet zien de schoenendeksel dusdanig gedraaid dat het Zonbeeld 'rond' geprojecteerd werd, gefocuseerd en gefotografeerd. Ik heb er wel een paar opnamen moeten maken omdat de deksel in de ene hand en het fototoestel in de ander, wel wat lastig is. (Toch maar weer een echt vastzittend projectieschermpje maken.) Meer kansen waren er niet, het wolkendek bleef gesloten.
Omdat ik een zentispiegel gebruikt heb onder een hoek die het eenvoudigste fotografeerde, was op de foto Noord niet boven. De hoeken van de foto zijn wat anders van kleur omdat ik de foto gedraaid heb. Nu is Noord boven.

Sunspot 1084

2010-07-07

Sunspot 1086 staat er niet meer op omdat die al over rand was.